ISTORIA MACHIAJULUI


               Femeile folosesc machiajul din cele mai vechi timpuri,de exemplu Cleopatra folosea albastru pentru pleoapa superioară şi turcoaz pentru pleoapa inferioară iar sprâncenele foarte groase şi negre erau făcute cu cărbune,buzele erau bineanţeles roşii.În Evul Mediu femeile care proveneau din familiile mai înstărite nu se machiau,pielea albă ca porţelanul reprezenta fragilitatea şi nobilitatea.Cine îşi putea permite evita expunerea la soare sau munca în aer liber pentru a nu se bronza,bronzul reprezenta „ţărănismul”. Multe din aceste femei renunţau chiar şi la sprâncene pe care le făceau să dispară prin vechea metodă a raderii pentru a mări privirea.

                     În anii 1500 pielea albă rămâne în continuare la modă dar deja se folosesc culorile pastel pentru ochi şi rujul roşu pentru buze. Femeile din sec.IX urmăreau sensibilatea şi fragilitatea care era la mare modă .Pe vremea aceea femeile erau considerate ca florile şi se purtau ca atare.Pielea albă încă era elementul de bază,pentru a avea pielea foarte albă femeile consumau oţet şi evitau să iasă la aer prospat. Foarte rar utilizau puţin ruj dar machiajul puternic era exclus.Se acordă o atenţie deosebită decolteului datorită faptului că la vremea respectivă rochiile erau foarte decoltate.Coafura era extrem de importantă pentru faptul că,se considera un element de bază la o femeie podoaba capilară.Doar în cazuri de boală se tăia părul iar în rest se foloseau peruci pentru a da un plus de volum.

                    După anul 1886 Harriet Ayer a dezvoltat un produs nou:crema de faţă şi câteva produse pentru îngrijirea pielii.În anul 1900 câţiva lideri ai modei trecuţi de prima tinereţe au realizat cât de important este rolul cosmeticienelor pentru menţinerea tinereţii şi frumuseţii.S-a început prin diete drastice şi multe exerciţii fizice pentru a-şi menţine silueta.Machiajul era discret şi încet au început să accepte rolul acestuia.Prima data a fost la modă culoarea piersicii la buze şi la ochi,culoare care mai târziu a fost schimbată cu rozul bonbon.Au apărut primele saloane cosmetice unde deja se găseau creme de faţă şi rujuri.Apare de asemenea hârtia de pudra care aplicată pe faţă lăsa o urmă de pudra.Deja genele se vopseau negre iar buzele in culoarea vişiniu.Parfumul era cel de lavandă care era singurul permis pentru ca acesta reprezenta calitatea.

                   În anul 1906 Charles Nestlé descoperă ondulatorul de păr.În 1908 Marcel Wave aduce ceva nou în coafură iar acesta este părul cârlionţat.În anul 1910 trupa de balet din Rusia condusă de către Sergei Diaghilev îşi pune accentul foarte puternic pe haine.Încep să se poarte tatuajele,iar doamnele din înalta societate folosesc rimelul mov,fardurile de culoare închisă la ochi şi rujurile de culoare închisă.

                  Prin anii 1920 când la mare căutare erau filmele cu actori mimi,actriţelor le era permis să folosească un machiaj puternic.Se folosea un fond de ten deschis la culoare,ochii erau conturaţi cu negru în general cât mai puternic şi buzele la fel cu o culoare închisă şi conturate foarte mici.

                 În anii 1920-1930 naturaleţea joacă un rol important.Compania Elizabeth Arden produce cremele hidratante pentru faţă,loţiunea tonică şi demachiantul cremă.Helena Rubenstein vine cu cremă de protecţie solară,a fost foarte folositoare când Coco Chanel a adus pielea bronzată,după aceasta Helena Rubenstein începe să lucreze la rujuri şi pudre.

                Din anul 1940 încep femeile să asorteze fondul de ten cu culoarea pielii.Sprâncenele erau rase şi desenate cu tuş negru.La pleope se foloseau culori naturale ca bază şi o linie fină cu o culoare mai închisă pentru a forma acel „V” care se foloseşte şi azi,tuşul era folosit doar pe pleopa superioară.Buzele se conturau puternic şi în culori tari.Apare oja,unghiile era foarte lungi şi roşii.Rujul roşu se folosea şi pe obraji pentru a da culoare. Se utilizează genele false.

Max Factor realizează primul fond de ten care nu atacă pielea,acesta se numea Pancake.

                 În anul 1940 din nou se merge pe maciajul natural,se copiază foarte mult în machiaj şi îmbrăcăminte actriţele.Nu existau încă ciorapi,femeile îşi colorau picioarele cu ceai verde şi nucă,iar acea dungă din spate a ciorapului era realizată cu un creion pe piele.Părul foarte lung este la modă.

 La începutul anilor 50′ machiajul revine în forţă precum şi îmbrăcămintea şi coafura.Filmele produc o adevărată nebunie pentru oamenii de rând care îşi doreau să arate la fel de perfect ca şi actorii.Din acest motiv Max Factor este nevoit oarecum să producă cosmetice care să le apropie măcar pe femeile noastre de actriţe.Aceste cosmetice aveau funcţia de a da strălucire şi „zero defecte” pielii.  Spre mijlocul anilor 50′ din nou se retrag machiajele strălucitoare şi sunt înlocuite cu cele mate rozul şi argintiul fiind utilizate.Părul era prins în coadă de cal.

                Elizabeth Taylor fiind cea care era un simbol la acea vreme.Apare fixativul şi se realizează coafurile tapate şi cât mai înalte.În anul 1960 începe să se poarte bretonul tapat,ochii erau un culori pastel şi buzele foarte accentuate în culori închise.Se poartă fustele scurte (mini).Revistele încep să scrie despre machiaj şi coloristică.Apare filmul Cleopatra şi odată cu acesta începe nebunia în machiaj,se foloseşte tuşul negru pe pleoape pentru a contura cât mai bine ochii.

               În anul 1970 din nou revine machiajul natural,ochii sunt conturaţi cu alb,fardurile sunt în culori pastel şi părul este lung.

              În 1980 începe perioada”disco”se folosesc culorile pastel dar într-o variantă mai puternică.Toate culorile curcubeului erau la modă în acea perioadă.Tot atunci începe să se pună accentul pe întinerirea pielii şi încep tratamentele cosmetice.Se acordă o importanţă deosebită pielii şi cancerului de piele,fiind la modă pielea bronzată multă lume petrecea timp un foarte îndelungat la plajă.

            În anii 90 încep să apară produsele de îngrijire a pielii.Max Factor revine în forţă cu rujul rezistent la transfer.Săpunul nu se mai foloseşte,este înlocuit cu gelul de dus şi cremele de baie.Produsele de îngrijire pe bază de uleiuri,lapte şi foarte hidrantante sunt la mare căutare precum şi autobronzantele care înlocuiesc expunerea la soare. În 1990 apar machiajele invizibile şi conturul maro la buze precum şi luciul de buze transparent………by exclusiv make up

Reclame

~ de exclusivmakeup pe aprilie 17, 2011.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: